Americanii au facut descoperirea secolului: Omenirea poate renunta la carbuni, gaz si petrol!

O echipă de cercetători din California a anunțat că a reușit, în premieră, să obțină un câștig net de energie dintr-o reacție de fuziune nucleară.

Dacă este stăpânita, această reacție, care se petrece în stele precum Soarele din sistemul nostru solar, poate furniza cantități nelimitate de energie verde. Pană acum, în experimentele efectuate pentru fuziunea nucleară era consumată mai multă energie decât era obținută.

Anunțul privind reușita cercetătorilor de la Lawrence Livermore National Laboratory a fost făcut de Jennifer Granholm, secretarul Energiei din SUA. Potrivit ei, realizarea va intra în cărțile de istorie.

Fuziunea nucleară îi va permite umanității să lase în urmă combustibilii fosili, care contribuie masiv la problemele climatice cu care se confruntă planeta noastră. Mai mult, petrolul și gazul sunt resurse folosite astăzi și ca „arme” în disputele geopolitice, de regimuri precum cele din Rusia sau Arabia Saudită.

Fuziunea nucleară se petrece la temperaturi și presiuni atât de ridicate încât este foarte dificil de controlat. Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory au precizat că au reușit, pentru scurt timp, să atingă temperaturi de 3 milioane de grade Celsius, simulând astfel condițiile dintr-o stea.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice ușoare de hidrogen se combină pentru a forma un nou nucleu, mai greu, de heliu. În acest proces este eliberată energie. Spre deosebire de alte reacții nucleare, fuziunea nu generează radiații periculoase și nu este poluantă.