Un nou val de tepe de Olx: Cele mai noi pacaleli

Platforma de anunțuri la nivel național, OLX, avertizează utilizatorii cu privire la tentativele de fraudă online. În ultimele două luni cele mai multe tentative i-au vizat pe cumpărătorii de obiecte de modă și de electronice.

Potrivit datelor companiei, până prezent, 60% dintre fraudele care au loc pe platformele de tip marketplace sunt raportate către bănci, 30% sunt raportate către platforma online, iar aproximativ 10% nu sunt anunțate.

Cele mai recente date colectate de companie arată că, numai în ultimele două luni, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca număr de utilizatori, au fost: modă (33%), electronice (30%), casă și grădină (14%), mama și copilul (10%), sport (7%) și 6% (piese auto). Majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din București (25%), anunță Mediafax.

Majoritatea tentativelor de tip „phishing” ajung la consumator prin intermediul social media, e-mail-ului, dar pot veni și prin mesaje text, mesaje directe sau chiar apeluri telefonice, atacatorul pretizând că este interestat de achiziționarea produsului.

Textul mesajului va fi conceput într-o manieră în care atacatorii vor încearca să obțină date cu caracter sensibil, să îi facă pe consumatori să deschidă un site web sau poate un fișier care conține malware.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL