Cel mai mare „risc“ pentru semnarea unui acord prin care Vodafone să câştige acces la reţeaua fixă a Telekom România şi să intre pe piaţa de servicii convergente (fix-mobil), acord care este discutat de mai multe luni de cele două părţi, este reprezentat de reluarea discuţiilor la nivel global între Vodafone şi UPC pentru o alianţă care, dacă se va semna, ar oferi noului jucător capabilităţi extinse pe segmentul de comunicaţii convergente şi ar duce la reconfigurarea pieţei locale de comunicaţii, scrie zf.ro.
Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, şi singurul gigant de pe piaţa locală care nu are în portofoliu servicii fixe de televiziune şi de internet fix pentru clienţii de retail, negociază cu Telekom România un contract care să-i ofere acces la reţeaua fixă a grupului, care să-i ofere acces la promiţătoarea piaţă de servicii convergente fix-mobil, au declarat pentru ZF mai multe surse din industrie.
„Vodafone şi Telekom discută de mai multe luni de zile un acord care să-i ofere acces Vodafone la reţeaua fixă, pentru ca operatorul să-şi poată atinge obiectivul de a se extinde şi pe segmentul fix şi de a avea o prezenţă mai puternică în gospodării, cum se întâmplă deja la nivel global“, a precizat pen¬tru ZF una dintre surse, care este fa¬mi¬liară cu negocierile. „Vodafone trebuie să ia o decizie, acum mingea este la noul CEO Murielle Lorilloux“, a precizat o altă sursă.
Solicitaţi de ZF să comenteze informaţiile, repezentanţii Vodafone nu au făcut niciun comentariu. Pe de altă parte, reprezentanţii Telekom au confirmat că au discuţii cu mai multe companii pe acest subiect, fără a oferi detalii în mod specific despre relaţia cu Vodafone.
„Suntem în discuţii cu mai mulţi operatori privind accesul la reţeaua fixă a companiei, dar la acest moment nu vă putem oferi mai multe informaţii. Reţeaua fixă a Telekom România acoperă teritoriul ţării la nivel naţional. Numai reţeaua de fibră optică acoperă peste 2,3 milioane de gospodării“, au declarat pentru ZF reprezentanţi ai Telekom România.
Discuţiile dintre Telekom şi Vodafone din perioada în care şef al operaţiunilor Vodafone la Bucureşti era Ravinder Takkar s-ar fi împotmolit atunci când subsidiara grupului britanic ar fi cerut să introducă în proiectul de contract o clauză care să-i permită să renunţe la acordul de acces la reţea fără nicio obligaţie.
Intenţia Vodafone România de a introduce această prevedere în contractul cu Telekom ar fi ridicat din nou la nivelul industriei locale de comunicaţii gradul de alertă legat de o reluare a discuţiilor dintre grupul britanic Vodafone şi cel american Liberty Global (proprietarul companiei de cablu UPC) privind o fuziune sau o combinare a operaţiunilor la nivel global, inclusiv în România.
La nivelul întregii pieţe locale de comunicaţii zvonurile privind o reîncălzire a negocierilor dintre UPC şi Vodafone au luat amploare în ultimele luni.
Întrebat luna trecută de ZF, în cadrul unei întâlniri cu media care a avut loc la Amsterdam, dacă nu cumva strategia UPC de a investi puternic în reţeaua fixă din România şi de a evita zona de telefonie mobilă, coroborată cu strategia subsidiarei locale a Vodafone de a investi puternic în întărirea reţelei mobile, dar de a evita zona fixă şi de a nu face un pas decis în spaţiul serviciilor de televiziune, nu arată că în viitor o combinare a celor două operaţiuni este foarte posibilă. Mike Fries, CEO al Liberty Global, a spus: „Nu am nimic de adăugat. Este o întrebare bună“.
Răspunzând unei alte întrebări, Fries a spus că expansiunea reţelei din România a fost lansată exclusiv pe baza evoluţiilor bune ale subsidiarei, fără a exclude eventuale mutări în viitor. „Investiţiile pe care le facem în România nu arată că aveam în minte un plan anume – pentru că nu avem – dar ştiţi care sunt operatorii prezenţi pe piaţă, poate că la un moment dat în viitor ar putea exista ceva, vom vedea. Dar acum nu există nicio discuţie.“
Citiţi întregul articol pe ZF Corporate