Expert international: Romania nu are autostrazi pentru ca nu e in stare sa faca proiecte solide, nu din cauza lipsei banilor!

Situația infrastructurii din România nu este cauzată de o problemă de finanțare, ci mai degrabă o lipsă de proiecte publice viabile bine planificate, a declarat, Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI).

”Nu există o problemă de finanțare în România, ci mai degrabă o lipsă de proiecte publice viabile bine planificate. Este evident că există lacune în rețelele de infrastructură publică existente, în special în drumuri și calea ferată. Aceste lacune nu sunt legate de o finanțare insuficientă, dar necesită o prioritizare transparentă a proiectelor de infrastructură publică, ghidată de o viziune strategică pe termen lung care vizează îmbunătățirea cu adevărat a infrastructurii țării și a condițiilor de viață ale populației într-un mod durabil — dincolo de ciclurile politice. Alți factori importanți includ dezvoltarea capacității de planificare și implementare a proiectelor, precum și un control eficient al fraudei și corupției”, susține Andrew McDowell.

Vicepreședintele BEI susține că există proiecte respinse ale României, pentru că acestea nu sunt viabile din punct de vedere tehnic și financiar.

”BEI susține proiecte care sunt viabile din punct de vedere tehnic și viabile din punct de vedere economic și financiar. Aceste proiecte trebuie, de asemenea, să fie eligibile pentru finanțarea BEI în ceea ce privește respectarea legislației UE în materie de mediu și de achiziții publice. Dacă nu este cazul, putem contribui la dezvoltarea unui proiect prin diferite servicii de consultanță”, a mai spus vicepreședintele BEI