Negocieri intense pentru ca cele mai mari avioane din lume sa fie construite cu aluminiu romanesc

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), negociază cu marii producători auto şi din industria aviatică pentru livrări de aluminiu, a declarat joi Gheorghe Dobra, director general al Alro, într-o întâlnire cu presa. De altfel, Alro Slatina a anunţat în august 2016 că Airbus, cel mai important producător european de aeronave, a selectat Alro drept furnizor de aluminiu, acordul fiind încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017.

”Alro livrează deja către Airbus produse din aluminiu atât pentru avioane civile, cât şi avioane militare. Însă vrem să ne extindem livrările în sectorul aeronautic, dar şi în cel auto. În prezent purtăm discuţii cu marii producători auto şi cu cei din industria aviatică în acest sens”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro.

Alro a investit 70 milioane de dolari în trei-patru ani, ca să poată livra produse în industria aeronautică. ”Producătorii de maşini se orientează tot mai mult spre aluminiu pentru a reduce greutatea vehiculelor, ca răspuns la cerinţele stringente privind eficienţa consumului de combustibil. Această tendinţă poate spori vânzările fabricanţilor de metale care au dezvoltat aliaje de aluminiu ce sunt mai puternice decât oţelul şi cântăresc doar o treime din greutatea acestuia”, afirmă Dobra.

Analiştii estimează că reforma privind oferta din China şi creşterea puternică a cererii vor contribui la îmbunătăţirea echilibrului pe piaţa de aluminiu.

”Tendinţele pozitive alimentate de sectorul de producţie din China au crescut, în iunie, odată cu înregistrarea de noi comenzi şi creşterea producţiei, anticipând o redresare modestă. Metalele industriale au fost, de asemenea, stimulate de băncile din China, care au acordat mai multe credite în luna iunie decât era estimat”, adaugă oficialul.

Conform estimărilor analiştilor, cotaţia aluminiului se va menţine la un nivel favorabil până la sfârşitul anului 2017 şi va urma o tendinţă ascendentă în anii următori. ”Vedem Alro anul viitor cel puţin la nivelul acestui an. Programele pe care le avem în derulare sunt orientate spre creşterea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare, reducerea consumurilor specificeşi îmbunătăţirea eficienţei energetice”, a precizat Dobra, pentru News.ro.

El afirmă că, potrivit unui studiu al UE privind eficienţa energetică, Alro este la 99% din benchmarking.

”Nu sunt multe la 99% din benchmarking, dar trebuie să luptăm mult pentru acel 1%. Iar la emisii suntem la 98,9%”, adaugă Dobra. Alro are un buget de investiţii de 41 de milioane de dolari pentru acest an, peste 20 de proiecte fiind demarate la începutul anului. Obiectivele acestora sunt creşterea eficienţei operaţionale şi a gamei de produse cu grad mare şi foarte mare de procesare. ”Avem totodată un plan de investiţii mai mare pentru anii viitori. Avem două proiecte pe fonduri europene în derulare. Ele sunt bazate pe cercetare-dezvoltare, pe obţinerea de produse noi vandabile. Proiectele se închid în 2018”, precizează Dobra.

El afirmă că pregăteşte documentele pentru a accesa şi alte fonduri europene, în sumă de maximum 5 milioane euro. În primele şase luni, volumul vânzărilor Alro de aluminiu primar a scăzut cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Volumul vânzărilor de produse laminate plate a crescut cu 3,6% faţă de S1 2016, toate categoriile de produse contribuind la această majorare. ”Vânzările au fost stimulate şi de cotaţia aluminiului pe Bursa din Londra”, spun oficialii companiei. Alro s-a concentrat pe creşterea vânzărilor de produse cu valoare adăugată, aluminiul prelucrat înregistrând 50% din veniturile din vânzări, spre deosebire de 28% în 2010.

”România rămâne principala piaţă de livrare a produselor primare, cu peste 40% din volumul livrărilor, urmată de ţări precum Republica Cehă, Bulgaria, Italia, Spania şi Germania”, afirmă Dobra.

Produsele prelucrate ale Alro se îndreaptă în special spre export (95% din valoarea vânzărilor de aluminiu prelucrat). Cea mai mare parte a exporturilor de produse prelucrate din prima parte a acestui an a avut ca destinaţie Germania, urmată de Italia şi Polonia.

Acţionarul majoritar al Alro este Vimetco NV, care deţine 84,19% din capitalul social al companiei. Vimetco NV este o companie cu capital privat, care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL