Previziuni sumbre din partea șefului Shell: ”Criza energetică din Europa nu se va limita la o singură iarnă”

Previziuni sumbre din partea șefului Shell, Ben van Beurden! Liderul companiei britanico-olandeze de petrol și gaze atrage atenția că Europa ar putea fi nevoită să își raționalizeze consumul de energie timp de mai mulți ani, deoarece criza cu care se confruntă va dura mai mult de o iarnă.

Reducerea livrărilor din Rusia a dus săptămâna trecută la un salt al prețurilor la gaze în Europa la un alt record, ceea ce reprezintă o amenințare a unei recesiuni profunde în economia zonei euro, scrie ziarul Financial Times.

Potrivit șefului Shell, criza energetică va fi un test al coeziunii țărilor europene care încearcă să găsească soluții care să mențină industria pe linia de plutire în fața penuriei de gaze.

Este puțin probabil ca problemele legate de aprovizionarea cu energie să se limiteze la „o singură iarnă”, a declarat Ben van Beurden. „S-ar putea să fie câteva ierni în care va trebui să găsim cumva oportunități, de exemplu, prin economii prin creșterea eficienței, raționalizarea consumului de energie și crearea foarte, foarte rapidă a alternativelor”, a spus el. „Că va fi ușor este o fantezie pe care ar trebui să o lăsăm deoparte.”

Anunturile au fost facute de Ben van Beurden, luni, in Norvegia, in cadrul unei ceremonii de intelegere intre Shell, TotalEnergies, Equinor si Yara pentru a colabora la captarea si stocarea CO2.

Șeful Total Investors, Patrick Pouyanné, la rândul său, a declarat că guvernele țărilor europene ar trebui „să înceapă să gândească, fără a lua în considerare gazul rusesc”. „Există suficiente resurse de energie pe planetă fără ea”, a spus șeful TotalEnergies.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL