Valul de scumpiri acum incepe: Majorarea preturilor la combustibili va scumpi medicamentele si alimentele!

Majorarea preţurilor la energie şi la combustibili va influenţa serios şi piaţa medicamentelor, însă efectul nu va fi scumpirea produselor, ci retragerea de pe piaţă a tratamentelor ieftine, atrag atenţia şi producătorii din domeniu.

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice, Laurenţiu Mihai, a explicat pentru Radio România că preţul medicamentelor este unul reglementat de stat, aşa că producătorii fie vor suporta ei majorarea costurilor, fie vor scoate de pe piaţă produsele care nu mai sunt rentabile.

”Situaţia este deja foarte gravă, din cauza celor 20%, cât reprezintă acestă suprataxă pentru medicamente, astfel încât e foarte greu de crezut că producătorii mai au resurse să suporte încă o creştere a costurilor de producţie, care nu pot fi transpuse în preţul de vânzare”, a declarat Laurenţiu Mihai.

Amintim că de ieri s-a aplicat o nouă majorare a supraaccizei la carburanţi de 0,16 lei pe litru.

Şi tot de ieri, au crescut tarifele pentru energia electrică cu trei bani pentru un kilowatt şi cele la gazele naturale în medie cu 6 procente. Peste toate acestea se va suprapune şi o creştere a ratelor la bănci, pentru românii care au credite în lei, din cauza creşterii indicelui ROBOR.

Sursa: Rador