Cunoscutul om de afaceri Mohammad Murad: „De ce noi am permis ca ungurii sa foloseasca limba materna si 500 de mii de romani din Ucraina nu au avut acest drept?”

Omul de afaceri Mohammad Murad, proaspat intrat in politica in calitate de presedinte executiv al PER, pune intrebarea pe care si-o pun milioane de romani dar care nu-si gaseste raspuns inca in strategia politicienilor din ultimii 30 de ani. Mohammad Murad intreaba politicienii ce au facut concret pentru romanii din Ucraina astfel incat acestia sa-si poata vorbi limba si pastra drepturile pe care politicienii romani le-au dat maghiarilor.

Mohammad Murad: Eu cred ca e foarte simplu. Eu nu sunt om politic. Intrebarea: Eu stiu foarte bine ce am trait, ca foarte multe persoane, care au avut ceva de revendicat in Romania, dupa `90 au depus hartiile, s-au dus in Tribunal si au revendicat terenuri. Regele a revendicat palate, paduri etc. Toata lumea a revendicat ce a avut ea pana in `45? Intrebarea pe care vreau sa o pun: Era foarte normal ca in Romania la nivel de stat stat, stat inseamna ca pana la urma este o firma „Statul roman” sa revendice si zona de Bucovina de Nord. Zona care a apartinut de Romania si care este in Ucraina. Sunt 500000 de romani acolo. Ce a facut Romania si ministrii de Externe ai Romaniei, in acesti 30 de ani trecuti, demersuri pentru cei 500000 de romani care se aflau in Ucraina ? In Tratatul din `97, care a fost semnat la Neptun, nimeni, nici macar nu a prevazut ca limba romana sa ramana asa cum e limba maghiara in Romania. De ce noi am permis, Romania a permis, ca ungurii din Romania sa aiba limba lor materna, limba maghiara, ca vorbesc acum ungureste toti. Si in institutiile statului e limba oficiala, si romanii din Ucraina nu au avut acest drept.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL