Guvernul apobă joi OUG pentru ieftinirea alimentelor: Lista produselor ale căror prețuri o să scadă

Actul normativ pentru limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi pus în transparență mâine dimineață, iar măsurile se vor aplica pentru o perioadă de 3 luni. Sursele citate spun că este vorba despre o OUG care va ajunge în Parlament, unde este posibil ca termenul de aplicare să se prelungească.

Cum se face limitarea adaosului comercial

La procesator, prețul de achiziție al materiilor prime se va face la un cost de producție cuprins într-o fișă de cost, în care sunt incluse cheltuilelile directe și indirecte, pentru a nu afecta activitatea, și după întocmirea fișei de cost se poate pune un adaos comercial de maximum 20% . În prezent, adaosul este cuprins între 10-45%. Ca activitatea să nu fie afectată, s-a introdus în lanțul care participă la ieftiniri și distribuția, care are costuri operaționale, și poate aplica un adaos de maximum 5%, dar va fi cumulat pe lanț, iar pe lanț adaosul nu poate fi mai mare de 5% față de prețul de achiziție de la procesator.

În ceea ce privește supermarketurile: Produsul intră la un preț în supermarket, care are costuri operaționale.

Magazinele vor avea toate costurile incluse în prețul produsului, cu amortizare și reparații magazine, iar marja de adaos comercial e de maximum 20%.

Pe perioada actualului act normativ sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale (privind remiza și risturne). Schema se aplică și produselor de import, pornind de la fișa de cost. Fermierii nu vor fi afectați. Ieftinirea va duce la reducerea prețului la raft pentru alimente.

Sursele citate mai menționează că vor avea loc controale ale ANAF pentru verificarea fișelor de cost OUG va fi adoptată în ședința Guvernului de joi, și se aplică de la 1 August pentru 3 luni.

Grupele de produse agricole și alimentare

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg 6. Mălai standard 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui*

10. Carne proaspătă porc**

11. Legume proaspete vrac***

12. Fructe proaspete vrac****

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC vor verifica respectarea acestor măsuri. Amenzile vor fi cuprinse între 100.000 și 2.000.000 lei.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL