Ministerul Economiei a repus în dezbatere publică, în urma consultărilor, proiectul privind Legea resurselor hidrominerale, publicat iniţial în luna august. Acest proiect prevede că apa minerală și cea de izvor nu pot fi suspuse nici unui alt tratament sau adaos, ceea ce este o lovitură pentru marii comercianți, care vor avea probleme cu îmbutelierea și păstrarea apei.
În cea mai mare parte, proiectul de act normativ priveşte prospecţiunile, explorarea, exploatarea şi transportul apei.
”Apa minerală naturală şi apa de izvor, aşa cum se prezintă la sursă, nu pot fi supuse nici unui alt tratament, adaos sau dezinfectare, decât în condiţiile prevăzute în normele tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale”, arată documentul.
În plus, acesta menţionează că apele minerale naturale, apele de izvor şi apele de masă îmbuteliate, destinate consumului uman, trebuie să respecte calitatea apei potabile, prevăzută în actele normative în vigoare, indiferent de procedeele de tratare sau condiţionare.
Contractele de concesiune de explorare pentru resurse hidrominerale se acordă pe o perioadă de maximum cinci ani, în timp ce comtractele de exploatare se acordă pentru maximum 49 de ani, arată proiectul privind Legea resurselor hidrominerale, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei.
Nerespectarea contractelor de concesiune se sancţionează cu amenzi pornind de la 3.000 de lei şi ajung la 50.000 lei.
De asemenea, executarea de activităţi specifice fără permis sau contract de concesiune se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Titularii contractelor de concesiune sau a permiselor sunt obligaţi să plătească la bugetul de stat o taxă pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor hidrominerale, precum şi o redevenţă.
Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune este de 1 euro/ha, în timp ce taxa anuală pentru activitatea de explorare este de cinci euro/ha.
Taxa anuală pentru activitatea de exploatare este de 100 euro/ha.