Puneti bani deoparte pentru facturi: Prețurile la energie electrică au atins un nou maxim în Europa!

Prețurile europene la electricitate au atins cel mai ridicat nivel susținut înregistrat vreodată în Europa, informează Financial Times.

Energia electrică de bază din Germania pentru livrarea de anul viitor, prețul de referință european, a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie și a depășit recordul anterior, stabilit în decembrie, după ce a crescut cu 13%, ajungând să se tranzacționeze la 325 de euro pe megawatt/oră. Contractul echivalent din Franța s-a dublat de la începutul anului, ajungând la 366 de euro pe MWh.

Prețurile energiei sunt puternic influențate de costul gazului, care este folosit pentru a genera electricitate. În Europa, prețurile la gaze au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. Prețurile au crescut de patru ori mai mult față de acum un an, după ce Moscova a adâncit reducerile de aprovizionare cu gaze în Europa.

Dar situația este exacerbată și de problemele de întreținere la un număr mare de centrale nucleare din Franța. Țările vecine consumă gaze suplimentare pentru a genera electricitate pentru Franța, într-un moment în care continentul încearcă, de altfel, să conserve rezervele pentru iarnă, temându-se de noi reduceri ale exporturilor rusești. „Nu este o situație pe care nimeni din Germania nu o avea în grafic nici măcar în urmă cu un an”, a declarat Hanns Koenig, șeful proiectelor comandate la Aurora Energy, o firmă de cercetare.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL