Inca o scumpire: Cresc tarifele de distribuție a energiei electrice!

ANRE a pus în dezbatere publică un proiect privind majorarea tarifelor de distribuție, care au fost practic înghețate în ultimul an. Deși stabilirea acestora este de resortul Autorității, Guvernul a făcut recent o tentativă de a le reglementa peste capul ANRE, care a dus la critici în piață.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei precizează că a efectuat calculele pentru tarifele de transport și tarifele de distribuţie ce vor fi valabile de la 1 aprilie 2023. ”Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2021, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023. O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.”

O altă prevedere importantă pentru companiile de distribuție a energiei electrice este aceea că costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani şi se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate.

Practic, tarifele de distribuție reprezintă prețul serviciului de distribuție a energie sau gazelor. Acest preț, care se reflectă în facturi, este fixat de ANRE. Metodologia prin care e stabilit implică și obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție. Or costurile acestora au crescut din cauză că au fost nevoiți să cumpere la prețuri mari energia necesară pentru funcționarea rețelei de distribuție (CPT). Fără o creștere a tarifelor de distribuție și fără o recunoaștere a majorării costurilor cu CPT, distribuitorii riscă să meargă în pierdere.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL